Lupasin aiemmin kirjoittaa postin kimppaveneen (osaomistetun tai jaetun veneen) sopimusmallista ja työkaluista. Kippari-lehdessä 5/2020 ilmeistyi myös juttu kimppaveneilystä, missä painotetaan selkeän ja yksityiskohtaisen sopimuksen merkitystä. Meidän mallimme on suhteellisen monimutkainen, koska siitä on yritetty rakentaa mahdollisimman reilu kaikkien osapuolten suhteen ja koska se ottaa huomioon Kipparinkin jutussa mainitut päätöstekniset asiat ja exitin. Mallin käyttö ja laskenta on kuitenkin pitkälle automatisoitu, joten monimutkaisuudesta ei käytännössä ole vaivaa. Olen jakanut aiheen kahteen osaan, joista ensimmäisessä käsittelen sopimusmallia ja toisessa työkaluja, jotka olen kehittänyt.
Mallissamme on sekä veneen omistajia että käyttäjiä. Suurimmaksi osaksi ne ovat samoja henkilöitä, mutta koska mukaan halusi myös yksi henkilö, jolla ei ollut rahaa investoida, kehitin mallin jossa omistajuus ja käyttö on eriytetty. Tämä henkilö osallistuu kuitenkin kuluihin, joten hän ei ole mikään vapaamatkustaja siinä mielessä.
Kaupunkiveneiden nostaessa suosiotaan, meidän mallimme sopii paremmin vähän suurempien veneiden jaettuun käyttöön ja osaomistukseen.
Malli on kuvattu alla sopimustyylisesti, mutta bulletteina.
Kimppamalli
- Mallissa omistajuus ja käyttö on eriytetty seuraavasti
- Omistajat maksavat kiinteät investoinnit veneeseen. Omistajat päättävät veneen investoinneista ja sen mahdollisesta myynnistä. Heillä on myös tiettyjä muita oikeuksia, jotka on kuvattu alla.
- Käyttäjät sitoutuvat käyttösopimukseen ja maksavat osan ylläpitokuluista. Omistajat ovat yleensä aina myös Käyttäjiä.
- Uusia henkilöitä voidaan ottaa mukaan Käyttäjiksi ⅔ omistuksen suostumuksella.
Investoinnit
- Investointeja ovat esim. kiinteä elektroniikka, pressut, ankkuri, patjat, verhoilu, ankannokka, teak-kannen uusiminen ja muut vastaavat
- Omistajat osallistuvat investointeihin pro rata omistuksensa suhteessa
- Tyypillisesti yksi omistajista maksaa investoinnin ja kirjaa sen ylös veneen investointilogiin.
Ylläpitokulut
- Ylläpitokuluja ovat kuluvat osat, irtain omaisuus, huollot, talvisäilytys, laituripaikka, vakuutukset ja muut vastaavat. Kuluviin osiin lasketaan myös moottorin, voimansiirron ja veneen muiden sellaisten osien vaihto, jotka kuluvat käytössä ja joiden voidaan olettaa vaativan vaihtoa säännöllisin, muutaman vuoden, väliajoin (esim. sinkit/anodit, moottorin jakohihna, akselivedon suojakumi, vesipumpun siipipyörä). Myös katsastus- ja turvallisuusvarustuksen ylläpito (esim. sammuttimien huolto / uusiminen ja pelastuslautan huolto) kuuluvat ylläpitokuluihin. Irtain omaisuus pitää sisällään köydet, lepuuttajat, hätäraketit ym.
- Ylläpitokulujen jakamiseen sovelletaan käyttöperusteista mallia (ks. alla), jossa jokaisen Käyttäjän on kuitenkin tehtävä minimisitoumus kattaa vähintään 15% ylläpitokuluista. Käyttäjä voi myös tehdä suuremman sitoumuksen.
- Käyttö lasketaan niin, että yksi kuluyksikkö syntyy seuraavan käytön mukaan
- ¼ päivä (alle 3h on ¼ päivä, 3h – 6h on ½ päivää ja yli 6h lasketaan kokopäiväksi)
- 1 moottoritunti
Minimilaskutus on yksi kuluyksikkö per käyttökerta.
Esim. 1 tunti ajoa 4 tunnin käytöllä on 3 kuluyksikköä (1 moottoritunti + ½ päivää). 10h käyttö, jonka aikana 3 moottorituntia on 7 kuluyksikköä.
- Mikäli veneen kyydissä on useampi Käyttäjä samaan aikaan, jaetaan kyseisen ajan kuluyksiköt Käyttäjien kesken tasan.
- Veneen käyttö kuluyksikköinä lasketaan jokaiselle Käyttäjälle vuoden aikana ja siitä lasketaan käyttöprosentti suhteessa veneen kokonaiskäyttöön. Käyttäjä maksaa kuitenkin minimissään ainakin sitoumuksensa verran veneen ylläpitokuluista.
- Todellisen käytön ja minimiprosentin välisestä erotuksesta voi syntyä maksujen ylijäämää. Ne jaetaan Omistajille omistusosuuksien suhteessä (tai käytetään suoraan veneen investointeihin).
- Tyypillisesti yksi Käyttäjä maksaa ylläpitokulun ja kirjaa sen ylös veneen ylläpitokululogiin.
Polttoainekulut
Polttoaine ei ole ylläpitokulu vaan polttoaineen käytöstä ja tankkauksista pidetään erillistä logia ja siitä maksetaan todellisen käytön mukaan. Mikäli veneen kyydissä on useampi Käyttäjä samaan aikaan, jaetaan kyseisen ajan polttoainekulut Käyttäjien kesken tasan.
Kulujen, investointien ja polttoainekulujen tasaus
Kaikkien kimppamalliin osallistujien plus/miinus-saldot lasketaan yhteen ja tasataan säännöllisin väliajoin tai esim. veneilykauden lopussa. Uusia maksuja voidaan suunnata niille, jotka ovat “velkaa”, mikä vähentää tasaustarvetta.
Käyttövuorojen varaus
Ennakkovaraus
- Ennakkovarauksella tarkoitetaan yli 14 päivää ennen tapahtuvaa varausta
- Veneen käyttöä voi varata etukäteen maksimissaan yhteensä 25 päivää kaudessa, enakkovarauksen minimikesto on ½ päivää. Tämä raja on asetettu siksi, että vene olisi käytettävissä usein myös ad hoc.
- Ennakkovarausmäärät jakautuvat ylläpitokulujen minimusitoumusten mukaan niin että jokaista 4% kohden saa varata yhden päivän.
- Varausjärjestys määräytyy omistuksen suhteessa. Mikäli kahdella omistajalla on sama omistusosuus, vuorottelevat he varausjärjestyksessä vuosittain (ensimmäinen kerta arvotaan).
- Ennakkovaraukset suoritetaan maaliskuussa, mutta niitä voi muuttaa halutessaan milloin vaan vapaana olevien aikojen puitteissa.
- Käyttämättömistä ennakkovarauksesta ei laskuteta käyttötunteja, mutta käyttämättömiä varauksia ei myöskään saa takaisin.
- ⅔ omistuksen suostumuksella voidaan jollekin Käyttäjälle antaa poikkeustapauksessa mahdollisuus ennakkovarata enemmän päiviä (esim. viikon yhtenäistä reissua varten). Käyttäjä voi kuitenkin maksimissaan varata 2x hänen minimisitoumuksensa mukaisen määrän päiviä. Mikäli tämä ylittyisi, on Käyttäjän nostettava sitoumustaan.
Ad hoc -varaus
- Ad hoc varauksella tarkoitetaan 14 päivää tai alle ennen tapahtuvaa varausta
- minimi ad-hoc-varauksen minimikesto on ¼ päivää
- Ad hoc varauksien määrää ei ole rajoitettu vaan ne toimivat first come, first serve -periaatteella.
- Ad hoc -varauksista saa perua maksimissaan puolet. Sen ylittävältä osalta laskutetaan ko. varauksen kuluyksiköt vaikka varausta ei käyttäisikään.
Käyttösopimuksen irtisanominen
- Käyttösopimuksesta voi irtisanoutua seuraavasti
- Irtisanoutuminen syys-helmikuussa: tulee maksaa seuraavan kesän kulut nostoon saakka (nosto ja moottorin huolto syksyllä eivät kuulu mukaan)
- Irtisanoutuminen maalis-elokuussa: tulee maksaa saman vuoden kesän kulut ja talvisäilytys (veneen lasku mukaan lukien)
- Omistajat voivat irtisanoa kenen tahansa Käyttäjän käyttösopimuksen mikäli ⅔ omistuksesta sitä kannattaa
Veneen myynti (exit)
- Vene myydään kokonaan mikäli yli 50% omistuksesta niin haluaa
- Myytäessä veneestä saatu myyntitulo jaetaan suoraan Omistajille omistusosuuksien suhteessä.
- Osamyynnissä yksi tai useampi osakas myy oman osuutensa. Tällöin
- jäljelle jäävillä osakkailla on etuosto-oikeus ko. osuuteen siihen hintaan kuin mitä uusi ostaja on sitovasti tarjoutunut maksamaan vähennettynä 10%:lla.
- myyjän on ilmoitettava muille osakkaille myyntiaikeistaan vähintään 90 päivää ennen kaupan tapahtumista.
- mikäli myyjä myy omistuksensa jollekin nykyisistä omistajista, on myyjän ilmoitettava siitä vähintään 30 päivää ennen ja muilla omistajilla on mahdollisuus osallistua kauppaan pro-rata osuuksilla samalla hinnalla.
- osuutensa myyvän on myytävä kerralla koko omistuksensa. Tästä voidaan kuitenkin poiketa ⅔ omistuksen suostumuksella.
Päätöksenteko
Päätökset, jotka vaativat ⅔ omistuksen taakseen
- investoinnit jotka ylittävät 1 500€
- osakassopimuksen muuttaminen
- käyttösopimuksen irtisanominen, poikkeuksena Omistajan käyttösopimus, jota ei voi irtisanoa.
- uusien Käyttäjien ottaminen mukaan
- Omistusosuuden myynti osittain
- Ylimääräisten ennakkovarauspäivien salliminen Käyttäjille
Päätökset, jotka vaativat ½ omistuksen taakseen
- Investoinnit jotka ovat maksimissaan 1 500€
- Veneen myynnistä päättäminen